Dumper i täkt i Slite

Ansökan om nytt täkttillstånd i Slite fortskrider enligt plan

Heidelberg Materials ansökan om ett 30-årigt täkttillstånd för kalkstensbrytning fortskrider enligt plan efter att myndigheter, organisationer och sakägare har haft möjlighet att ta del av ansökan och lämna sina synpunkter.

Heidelberg Materials bedriver idag täktverksamhet i Slite på Gotland. Verksamhetens nuvarande tillstånd att bryta kalksten gäller till och med december år 2026. Idag tillverkar Slitefabriken cirka tre fjärdedelar av all cement som används i Sverige. Cementtillverkningen i Slite är avgörande för att säkerställa en svensk försörjning och beredskap av cement både på kort och lång sikt.

I december år 2023 lämnade Heidelberg Materials in en ansökan till Mark- och miljödomstolen om ett förnyat tillstånd att bryta kalksten i Slite på Gotland. Ansökan om ett 30-årigt täkttillstånd innehåller omfattande skyddsåtgärder under hela tillståndstiden för att stärka de höga naturvärden som finns på platsen, och säkerställa tillgången till vatten på Gotland.

Heidelberg Materials arbete med att ställa om verksamheten bortom noll nettoutsläpp av koldioxid pågår parallellt. Målsättningen är att tillverka cement i Slite med noll nettoutsläpp och som möjlig kolsänka redan år 2030. Ett nytt långsiktigt täkttillstånd på 30 år är en förutsättning för investeringen i den fullskaliga CCS-anläggning som planeras vid cementfabriken i Slite.

Det här händer nu

Efter att myndigheter, organisationer och sakägare nu inkommit med sina yttranden om täktansökan, går processen vidare enligt plan. Under hösten fortsätter Mark- och miljödomstolens handläggning av ansökan. Heidelberg Materials går igenom alla relevanta synpunkter som kommit in och har därefter möjlighet att lämna yttrande till domstolen. Huvudförhandling i målet planeras att genomföras under slutet av januari 2025.